Prvostepena presuda u predmetu Luka Dragičević i drugi

21.10.2022, 14:29

Sud Bosne i Hercegovine je 21.10.2022. izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Luka Dragičević i drugi (S1 1 K 018711 15 Kri) kojom su optuženi Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović oglašeni krivim da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1., u vezi sa članom 22. KZSFRJ. Sud im je izrekao kazne zatvora od po 13 (trinaest) godina. Optuženi Luka Dragičević je, na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKPBiH, oslobođen od optužbe jer nije dokazano da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1., u vezi sa članom 22. KZSFRJ.

Optuženi Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović oglašeni su krivim što su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, između Vojske Republike Srpske i Armije Bosne i Hercegovine, na području općina Rudo i Višegrad, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, i to 2. podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad postupali suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.8.1949. godine, na način da su učestvovali u ubistvu 20 civila nesrpske nacionalnosti.

 

Optuženi Luka Dragičević oslobođen je od optužbe da je kao komandant 2. podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad po prijemu naređenja komande TG Višegrad zadatak za izvršenje iste povjerio komandiru Interventne čete.

 

Sud je donio rješenje kojom je optuženom Luki Dragičeviću ukinuta mjera zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKPBiH.

 

Na osnovu odredbe člana 138. stav 1. ZKPBIH, Sud je nakon izricanja prvostepene presude donio rješenje kojim je optuženima Novaku Polugi, Obradu Polugi, Petku Inđiću, Radojici Ristiću i Miodragu Mitrašinoviću određen pritvor zbog postojanja okolnosti iz člana 138. ZKPBiH, a u vezi sa pritvorskim razlogom iz člana 132. stav 1. tačka a) ZKPBiH, tačnije zbog opasnosti od bjekstva, koji po ovom rješenju može trajati najduže devet (9) mjeseci, odnosno najduže u odnosu na optužene Obrada Polugu, Novaka Polugu, Petka Inđića i Radojicu Ristića do 20.7.2023. godine, a u odnosu na optuženog Miodraga Mitrašinovića do 21.7.2023. godine ili do nove odluke Suda.

 

Protiv ove presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu vijeću Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka.